2021. március 22. 9.00-16.30
2021. március 23. 9.00-16.30
Helyszín: Veszprém, Csererdei út 23. (Agrárkamara épületének 1. emeleti előadóterme)
A TANFOLYAM COVID-19 MIATTI MINDENKORI KORMÁNYRENDELETNEK MEGFELELŐEN INDÍTHATÓ!
Részvétel feltételei:
1. „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” műveletében támogatást nyert FIATAL GAZDÁLKODÓK jelentkezését várjuk.
2. Hozzájárulási díj befizetése díjbekérő alapján (1.840 Ft).
Jelentkezési határidő: 2021. március 8.
Képző Intézmény | NAK Nonprofit Kft. |
Képzés neve | Borpiaci alapismeretek E-000372/2014/D026 |
Időtartama | 18 óra |
Szakterületi besorolás | Fiatal gazdálkodó |
Fókuszterület | 2B |
A képzés célja | A képzés célja, hogy a képzés sikeres elvégzésével a résztvevő alapismereteket szerezzen a bor előállítás, forgalomba hozatal és értékesítés alapvető lépéseiről, az ide vonatkozó főbb jogszabályokról és a támogatási lehetőségekről. Célzott tudást szerez a magánszemélyként, az előállító, a családtagjai vagy a vendégei általi elfogyasztásra készített és a kereskedelmi célú borkészítés egymáshoz való viszonyáról, a megkülönböztetésükről, előállításukról és értékesítésükről. A képzésben résztvevő ismereteit alkalmazva képessé válik az alapvető dokumentumok elkészítésére és a hatóságokkal való kapcsolattartásra. |
Célcsoport | A képzés célcsoportját a Vidékfejlesztési Program „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” műveletének keretében nyújtott támogatás közvetlen kedvezményezettjei, valamint a borpiaci alapismeretek téma iránt érdeklődők alkotják. |
A képzési díj: | A képzés díja 20.236 Ft, melyből „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” műveletében támogatást nyert fiatal gazdálkodók számára a támogatás összege 18.396 Ft, így ezen gazdálkodók 1.840 Ft hozzájárulási díj befizetése mellett vehetnek részt a képzésben. |
Megengedett hiányzás mértéke: | A képzési idő 10%-a, azaz 2 óra. Vizsgára bocsátás feltétele, hogy a hiányzás nem haladja meg a megengedett mértéket. |
Felkészülést segítő tananyag: | Amennyiben a jelentkező a képzés célcsoportjába tartozik, és a jelentkezéshez teljes körűen csatolta a lent felsorolt dokumentumokat, valamint befizette a képzési díj rá eső részét, a képzés tananyagát legkésőbb a képzés kezdő napja előtti 3. napon elektronikusan megkapja. |
A képzés zárása: | A képzés zárása irányított, csoportos szituáció elemzés és teszt kitöltésével történik. A szituációelemzésben való aktív részvétel és a teszt eredményes (legalább 51%-os) teljesítése esetén a képzés elvégzéséről Tanúsítványt kap a résztvevő. |
A jelentkezéshez csatolandó dokumentumok: | Szükséges iratok a képzésen résztvevőtől: - személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóigazolvány - amennyiben cég/családi gazdaság /konzorcium nevében vesz részt a képzésen meghatalmazás szükséges - sablon elérhető ide kattintva) o amennyiben családi gazdaság tagjaként vesz részt a képzésen, a meghatalmazás mellé feltöltendő: családi gazdaság nyilvántartásba vételi határozat o amennyiben konzorcium tagjaként vesz részt a képzésen, a meghatalmazás mellé feltöltendő: konzorciumi együttműködési megállapodás |
TEMATIKA
Tananyagegységek | Időtartam |
1. | Borpiaci elméleti alapismeretek | 10 óra |
2. | Borpiaci alapismeretek a gyakorlatban | 8 óra |
Tananyagegységek
1. Borpiaci elméleti alapismeretek
Célja: A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő elméleti alapismereteket szerezzen a borpiac működéséről, az ide vonatkozó főbb jogszabályokról és a támogatási lehetőségekről.
Tartalma:
- a borhoz kapcsolódó fogalom meghatározások a hatályos jogszabályok alapján (különösen a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény, jövedéki törvény és végrehajtási rendeleteik)
- borhoz kapcsolódó támogatási lehetőségek
- a szőlőbor viszonya az egyéb borokhoz
- a bor előállítás folyamata, technológiai lépései
- a bor forgalomba hozatala, értékesítése
- a borpiaci marketing alapjai
- a jövedéki szabályok a bor termékpályára vonatkozóan
- a magánszemélyként az előállító, a családtagjai vagy a vendégei által elfogyasztott bor előállítás szabályai
2. Borpiaci alapismeretek a gyakorlatban
Célja: A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő képessé váljon a bor előállítás és értékesítés során alkalmazott alapvető dokumentumok és elszámolások elkészítésére, a szükséges nyilvántartások vezetésére és a hatóságokkal való kommunikációra.
Tartalma:
- dokumentumok elkészítése (jövedéki, értékesítési, HACCP, stb.)
- nyilvántartások vezetése, elszámolások készítése, benyújtása
- gyakorlati kérdések, egyéb hasznos információk
- hatóságokkal való kommunikáció (tartalmi és formai szabályok)